Campylobacter utbrudd Askøy

Askøy ble rammet av et campylobacter-utbrudd i juni 2019, og mange mennesker er smittet. Omfanget av utbruddet er ukjent, men anslag fra kommunen går ut på at 2000 mennesker kan ha blitt smittet. Over 60 mennesker ble innlagt i sykehus.

Omfanget av campylobacter-utbruddet på Askøy blir nå undersøket, samt risikofaktorer for utvikling sykdom og konsekvensene for folks helse på sikt. Forskningsgruppen har lang erfaring med forskning knyttet til mageinfeksjoner, utbrudd av infeksjoner og komplikasjoner etter utbrudd. Vi har arbeidet i 15 år med forskning etter Giardia-utbruddet i Bergen, og brukte erfaringene til raskt å etablere en solid studie med god metodikk og relevante problemstillinger.

Deltagere i studien ble rekruttert både via leger, nettsider og kommunens kommunikasjonssystem. Spørreskjema ble besvart via nettskjema, og data lagret sikkert på Universitetets sikre forskningsserver. For et utvalg deltagere som gav spesiell tillatelse til det, ble der innhentet serumprøver og afvøringsprøver, i tillegg til at vi brukte informasjon innhentet via helsetjenesten (avføringsprøvesvar og annet). Vi kan innhente journaldata fra pasienter som samtykket til dette. På et senere tidspunkt kan det bli aktuelt å koble data til registerdata, for pasienter som samtykker til dette.

I september 2019 og januar 2020 ble et oppfølgings-skjema sendt ut til deltagerne i studien, og en ny spørreskjema-basert oppfølgingsundersøkelse planlegges i juni 2020.

7 Replies to “Campylobacter utbrudd Askøy”

 1. Min mann og jeg bor i området, men har ikke hatt noen helseplager på grunn av vatnet. Vi har kokt vatnet og ellers kjøpt /hentet på utsatte tanker til drikke , tannpuss og skylling av bær,salat og frukt.

 2. Min mann og jeg bor på Kleppestø, men har ikke værtsyke. Vi har kokt vatnet og kjøpt/ hentet på utsatte tanker til drikke, tannpuss og skylling av salat, frukt og bær.

 3. Jeg har siden sist kokepåbud ble opphevet hatt mage problemer og i etterkant vondt i ankler og knær, har også følt meg trøtt og slapp men har ikke forbundet dette med vannet før nå,
  dette vannet har jeg tidligere hatt oppe med kommunen da vannet vi for i springen her i bygden Hetlevik noen ganger lukter og smaker gammel myr
  jeg har spurt kommunen hva dette vannet er tilsatt av kjemikalier og hvor vannprøvene blir tatt etter ett kokepåbud oppheves, men svar uteblir
  jeg har også spurt Askøy kommune om høydebassenget vi for vann fra noensinne er kontrollert og rengjort da jeg er ganske sikker på att smak lukt og farge kommer fra humus i basseng og gamle asbest rør som ikke er rengjort

 4. Jeg bor på nord Askøy. Og jeg ble syk tirsdags kveld den 4.6 med høy feber og vondt i magen. Dette varte til fredag den 7.6. Jeg har ikke vært borti vannet på Kleppe. Så dere må undersøke Oksnes vannet også.
  Oppsøkte ikke lege.

 5. Jeg var syk i 4 dager med diaré og var uvel i magen 2 uker etterpå . Nå frisk. Ellers har en eier av flere hester etablert på skrå «over» det nederste bassenhet på Øvre Kleppe . Her har det vært mye ridning.

 6. Har hatt diaré 6 dager med feber, fikk så urinveisinfeksjon , noe som jeg ikke pleier å ha. Var deretter slapp i flere uker og er forsatt ikke i form . Var på legevakt etter 1 uke og så til kontroll hos fastlegen 1 uke senere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*